Han Vaalt

Wanneer ben je eigenlijk een hardloper en wanneer niet?

Ik denk zelf eigenlijk nooit over deze vraag na, want ik vind het geen vraag. Iedereen die hardloopschoenen aantrekt en een stukje gaat lopen, of het nu lang, kortsnel of rustig is, is naar mijn idee een hardloper. En heeft dus recht op een goed advies en goede schoenen.

Maar zo denkt niet iedereen erover, merkte ik laatst. Zo sprak ik iemand die net was begonnen met hardlopen. Geweldig, zei ik. Veel succes! Enne….kom vooral een keertje langs. Langskomen? Jullie zijn er toch voor alleen voor ‘echte’ hardlopers? Reageerde ze ietwat verbaasd. Toch niet voor beginners zoals ik?

Zelf uitzoeken

Vervolgens was ik degene die verbaasd keek, want zo had ik het nog nooit bekeken. Er zijn dus mensen die denken dat Step One er alleen voor “echte” hardlopers is. Lopers die lang, ver en snel kunnen lopen, en wekelijks meedoen aan wedstrijden. De recreant, jogger of beginner  die één of twee keer een blokje om loopt, gaat maar online of naar een winkel waar je geen of nauwelijks advies krijgt en het zelf moet uitzoeken op kleur of gevoel.

Professioneel advies

Dat is natuurlijk doodzonde. Want voor ons zijn deze lopers nét zo belangrijk als de wedstrijdlopers. En juist beginners en mensen die maar kleine stukjes lopen, hebben een groot belang bij de juiste schoenen en dus een professioneel advies.  Wij kijken bijvoorbeeld naar voettype, loopstijl, gewicht, ondergrond, ervaring en doelstelling. Allemaal factoren die van groot belang zijn om mogelijke blessures te voorkomen.

Eerst maar eens kijken

Natuurlijk kan ik me er wel iets bij voorstellen. Als je net begint met hardlopen denk je wellicht: eerst maar eens kijken of het iets voor mij is. Ik ga gewoon naar een sportwinkel en haal op de bonnefooi een paar niet te dure schoenen. Vind ik het niks, dan ben ik ieder geval niet zo veel geld kwijt. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Want ga je vervolgens van start op die schoenen, is de kans best aanwezig dat je binnen de kortste keren ergens een pijntje of blessure hebt opgelopen. Vervolgens gaan de schoenen de kast in (“zie je wel, ik ben er niet geschikt voor”) en het lopen is voorbij.

Kans geven

Natuurlijk moet je eerst kijken of hardlopen wat voor je is, maar dan moet je het wel een goede kans geven. Juist een beginnende loper heeft extra baat bij een goed advies en goede schoenen. En precies, daar zijn wij voor.

Geen drempel

Kom dus gerust bij ons langs, ook als je jezelf beschouwt als jogger of beginner. Ook voor jou staat de koffie klaar! Laat er vooral geen drempel zijn om bij ons binnen te stappen. Natuurlijk zijn we blij dat we bekend staan als speciaalzaak waar je als ervaren loper goed wordt geadviseerd. Maar wij hebben geschikte schoenen voor iedereen, en dus ook voor jou!

Han Vaalt, eigenaar Step One (Borne)

Scroll naar boven