Hardlopen

Hoe houd je jouw goede voornemens in 2022 wel vast?

2022 is gestart. Voor veel mensen is januari hét moment om weer aan de slag te gaan met hun goede voornemens in de hoop hun leven te verbeteren. Jij hebt je natuurlijk voorgenomen om 5 km tijdens de TwenterandRun te gaan lopen en als het meezit ook de 7,5 tijdens Tot de Nek in de Drek.  

Hoe zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens dit jaar wel volhoudt? En dat je in januari 2023 niet met frisse tegenzin aan dezelfde goede voornemens begint?

Met intrinsieke motivatie maak je van jouw goede voornemens een succes!

Het start met motivatie

Uit onderzoek van ING (2017) blijkt dat 1 op de 6 mensen hun goede voornemens volhouden. Het hebben van de juiste motivatie is bepalend voor het volhouden van goede voornemens. Bij motivatie maken we onderscheid tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsiek heeft te maken met externe factoren. Je doet het voor de buitenwereld. Je bent bijvoorbeeld gemotiveerd omdat je er een beloning voor krijgt of omdat het je erkenning oplevert.

Om gemotiveerd te zijn en te blijven is intrinsieke motivatie een belangrijke voorwaarde. Wil je dit echt diep vanbinnen? Wat zijn je drijfveren? Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf, het is een intern proces. Het plan is door jou bedacht en je voert de activiteit(en) op zich graag uit, je kunt er lol in hebben. Intrinsieke motivatie is de sterkste en meest duurzame vorm van motivatie. Zorg daarom dat jouw goede voornemens passen bij je intrinsieke motivatie.

De succesformule

Naast motivatie zijn er een aantal andere voorwaardes bepalend voor het succes van je goede voornemens. Een goed voornemen kan ook afvallen. Een doel als afvallen op zich is niet specifiek genoeg. Als je jouw doel goed kunt beschrijven en vastleggen is de kans groter dat je je er ook aan houdt. Als je alleen een wens bet, weet je direct dat het niet gaat lukken. Naast een wens zijn de volgende drie elementen belangrijk: je hebt een reden, je hebt de mogelijkheid om aan de slag te gaan en je voelt de noodzaak.

Dus maak je doel heel concreet. Bv. ik ga op 20 mei 5 kilometer hardlopen! Start nu en bouw elke paar weken een paar meter op om uiteindelijk de 5km te lopen.

Met dank aan Belife.nl

Scroll naar boven